Creatorii FaceApp își apără aplicația: ce se întâmplă, de fapt, cu datele tale de pe telefon

de: Alexandru Puiu
18 07. 2019

Aplicația FaceApp a făcut valuri în ultima săptămână pe Facebook și Instagram, dar mai interesant a fost scandalul legat de creatorii aplicației. Mulți erau convinși că progrămelul îți fură datele.

Creatorii FaceApp au fost nevoiți să dea declarații în urmă cu câteva zile din cauza zvonurilor din online. Mulți oameni erau curioși să știe ce se întâmplă cu fotografiile lor în momentul în care sunt prelucrate în aplicație și care este motivul pentru câteva rânduri abstracte din lista de termeni și condiții a programului. Progrămelul a devenit foarte popular din momentul în care a început să fie folosit de o multitudine de vedete.

Din păcate, popularitatea FaceApp a ridicat o serie de întrebări legate de practicile de confidențialitate ale creatorilor. Nu a ajutat nici faptul că figurează ca fiind realizată în Rusia. Problema majoră a plecat de la faptul că, la fel ca Prisma în urmă cu câțiva ani, fotografiile tale sunt urcate pe serverele dezvoltatorului și prelucrate. Transformarea ta într-un om bătrân nu se poate realiza offline.

Reprezentanții companiei din spatele FaceApp au afirmat că, într-adevăr, pentru ca poza să poată fi editată, aceasta trebuie să fie descărcată pe „cloud”, în serverele lor. Aceștia au mai adăugat că aplicația nu are acces la celelalte fotografii din galeria foto, cum se specula, ci poate să ”o vadă” numai pe cea aleasă de utilizator pentru a fi editată. Decizia salvării fotografiei în serverele lor ține de „performanță și trafic”, astfel încât, utilizatorii să nu trebuiască să încarce în mod repetat o imagine. De asemenea, reprezentanții au mai spus că majoritatea pozelor inserate în aplicație vor fi șterse în 48 de ore.

În teorie, ai posibilitatea să-ți fie șterse manual datele tale personale de pe serverele FaceApp, în urma unei cereri scrise explicite. Din nefericire, o astfel de cerere nu se va materializa prea curând, din cauza motivului simplu al suprasolicitării echipei de asistență. Un alt zvon legat de aplicația populară consta în faptul că datele tale sunt vândute terților, iar dezvoltatorul a negat vehement acest scenariu. În continuare nu este însă foarte clar de ce utilizatorul trebuie să renunțe la drepturile de utilizare pe care le are asupra fotografiei, o particularitate menționată în lista de termeni și condiții a programului.

În privința legăturilor cu Rusia, partea de cercetare și dezvoltare a programului este localizată în țara lui Putin, dar imaginile utilizatorilor nu sunt procesate sau transferate în acea țară.